Jan van Harten - 7-6-2022
Ik weet het, ik ben wat vroeg met mijn eindejaartips. Meestal krijg je die in december. Maar door de nieuwe pensioenwetgeving die volgend jaar ingaat kunnen we niet zo lang wachten. Voor een aantal zaken is haast geboden!
Wat verandert er in de nieuwe wet?
Alle pensioenregelingen worden gebaseerd op beschikbare premie waarbij de premie wordt berekend op basis van een flatrate. Alle huidige middelloonregelingen worden afgeschaft en ook beschikbare premieregelingen op basis van een staffel moeten worden aangepast. Het partner- en wezenpensioen wordt voor iedereen een risicoverzekering en de hoogte wordt berekend op basis van het salaris en niet meer op basis van de pensioengrondslag en de diensttijd van een werknemer.
Er komt een overgangsregime van 4 jaar. Dus ergens tussen 2023 en 2027 moet ook jullie pensioenregelingen helemaal of gedeeltelijk worden aangepast.
Waarom dan nu toch deze eindejaartips? Er zijn ook zaken waar je niet zo lang de tijd voor hebt en waar dit jaar nog iets moeten gebeuren! Lees verder.
Middelloonregeling bij een APF
Heb je een middelloonregeling bij een algemeen pensioenfonds (APF)? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een analyse te maken. Voor middelloonregelingen bij een verzekeringsmaatschappij geldt een overgangsregime. Maar voor middelloonregelingen bij een APF geldt dat overgangsregime niet. Dit zou voor een enorme kostenstijging kunnen zorgen. Door dit jaar de regeling nog aan te passen kan dat worden voorkomen.
Extra storten in pensioen
De regels voor extra storten in pensioen gaan veranderen. Als jullie pensioenregeling niet de maximale pensioenopbouw heeft, dan mogen werknemers extra storten. Als iemand ruimte heeft om extra te storten, maar die niet gebruikt, dan spaar je die ruimte op. Dus stel dat je € 1.000,- extra mag storten in je pensioen, maar je doet dat niet, dan mag je na 5 jaar € 5.000,- extra storten. Dat noemen we de inhaalruimte.
Als straks het nieuwe pensioenstelsel ingaat, dan wordt de inhaalruimte voor iedereen op nul gezet. Straks is dus de oude inhaalruimte is verdwenen. Zijn er werknemer die een grote storting in pensioen willen doen, dan is het dus zaak om hier snel mee te zijn. Want straks is een groot deel van de ruimte ineens verdwenen.
Eerder met pensioen
De regels rondom eerder met pensioen gaan veranderen. Werknemers die binnenkort met pensioen gaan en nog geen 62 jaar zijn, hebben nu flink wat beperkende regels vanuit de Belastingdienst. Vanaf 1 januari veranderen die regels. Het wordt veel soepeler. Werknemers die tussen nu en eind dit jaar met pensioen gaan en nog geen 62 jaar oud zijn doen er verstandig aan om zich goed te laten adviseren.
Ze zijn er niet veel, maar werknemers die eerder met pensioen willen dan hun 57e moeten opschieten. Want vanaf volgend jaar is het niet meer toegestaan om je pensioen in te laten gaan eerder dan het jaar waarin je 57 wordt.
Afkoop van 10% van je pensioen
Vanaf 1 januari 2023 wordt het mogelijk om 10% van je pensioen ineens af te kopen. Dat mag op de pensioendatum. Alle werknemers die tussen nu en 1 januari met pensioen raden wij aan dit goed te laten uitzoeken. Misschien is die 10% afkoop voor hun bijzonder interessant. En kan dat zelfs een reden zijn om de ingang van het pensioen deels uit te stellen.
Meer weten? Neem dan contact met ons op!