Wil Jansen - 28-4-2022
Wat is de marktwaarde van een woning? Hoe breng je een bod uit waarmee een verkoper akkoord gaat? Wanneer je je droomhuis hebt gevonden, moet je strategisch te werk gaan om van woningzoeker naar woningeigenaar te gaan. Maar dat is niet zo makkelijk. Dat huizen meestal niet voor de vraagprijs worden verkocht, wéét je. Maar overbieden is een vak apart. Hoe pak je dit nu precies aan?
In deze blogpost bespreken we 4 veelgestelde vragen op dit gebied. Wil je overbieden op een woning? Lees de antwoorden dan eerst even door!
1. Hoe breng je een bod uit?
Voordat je een bod uitbrengt, moet je een berekening van de waarde maken. Werk je met een makelaar die veel ervaring heeft binnen de regio waarin jij een woning wilt kopen? Dan kan deze je vertellen hoeveel je precies moet overbieden. Het is verstandig om te werken met een bouwkundig opgeleid makelaar, want deze kan diverse juridische én bouwkundige aspecten in overweging nemen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van bodemverontreiniging of te verwachten funderingsproblematiek. Of de VvE heeft recentelijk een besluit genomen dat in de (nabije) toekomst relevant voor jou kan zijn. Een deskundige makelaar zoekt dit soort zaken voor je uit en bespreekt de voorwaarden met je. Zo kom je tot een weloverwogen bod.
Je kan nog steeds een hypotheek aanvragen voor de taxatiewaarde. Maar als je deze niet rond krijgt, moet je wel een forse boete betalen (10 procent van de koopsom). Als je méér biedt dan de vraagprijs zonder financiering, ligt het risico bij jou. Het lijkt onlogisch om dit te doen, maar in de huidige markt kiezen potentiële kopers hier soms tóch voor. Want als je wacht, zijn andere geïnteresseerden je vaak voor. Het gevolg is dat je het huis dan niet krijgt. Uiteraard verschilt dit per geval, dus het is essentieel om hierover te overleggen met je hypotheekadviseur.
2. Hoe wordt de vraagprijs bepaald?
Verkoopmakelaars hebben als doel om een zo hoog mogelijke vraagprijs te realiseren, maar willen daarbij wel de juiste balans vinden. Als ze te hoog gaan zitten, krijgen ze onvoldoende of geen biedingen binnen. Een te lage vraagprijs trekt zoveel aanvragen aan dat ze een maximumaantal geïnteresseerden moeten laten komen, waartussen niet altijd de beste koper zit.
Voor de woningzoekende kan de laatstgenoemde situatie overigens ook voordelig uitpakken. Als je met een goede aankoopmakelaar werkt, kan deze het bestaande netwerk inzetten om te zorgen dat jij de woning mag bezichtigen. Aangezien er niet zoveel mensen worden uitgenodigd, maak jij meer kans om het huis uiteindelijk te krijgen!
3. Hoeveel moet je anno 2022 overbieden?
Een veelgehoorde uitspraak over de huidige woningmarkt luidt: "Als je 10-15 procent boven de vraagprijs zit, maak je veel kans." Correct? Lang niet altijd. Hanteer je deze 'vuistregel', dan betaal je vaak te veel. Diverse factoren bepalen hoeveel je moet overbieden — van de regio en de vraag tot de taxatiewaarde en het potentiële aantal kandidaten. Iedere situatie is verschillend, dus het is onmogelijk om hier algemene richtlijnen voor te geven. Maar het volgende voorbeeld geeft een idee van de manier waarop een bod vandaag de dag tot stand komt.
Stel, je hebt een woning op het oog met een vraagprijs van 239.000 euro. Er zijn 130 aanvragen. Maar jij werkt met een goede aankoopmakelaar die zorgt dat je tot de 30 geïnteresseerden behoort die mogen langskomen voor een bezichtiging. Vervolgens zoekt de makelaar de taxatiewaarde uit op basis van een vergelijking van soortgelijke huizen die in hetzelfde postcodegebied zijn verkocht. Deze waarde blijkt 310.000 euro te bedragen. Daar wil je een beetje boven gaat zitten. In dit geval zou 315.000 euro daarom een prima bod zijn.
4. Kan je overbieden meefinancieren?
Klopt het dat je alleen kan overbieden wanneer je het bewuste bedrag van je eigen spaargeld kan betalen? Veel hypotheekadviseurs en makelaars beweren dit, maar het klopt niet! Meefinancieren is in sommige gevallen wel degelijk een optie. Wanneer de waarde boven de vraagprijs ligt, mag je deze lenen.
Hoeveel je precies kan lenen, hangt af van de woning die je wilt kopen. Maar als je ongeveer 10.000 euro uit eigen fondsen kan bijdragen aan het overboden bedrag (los van de kosten koper) én je werkt met een deskundige aankoopmakelaar, dan kom je er vaak wel uit!
Een laatste tip: een koop hangt niet alléén af van je bod
Een goede aanpak omtrent overbieden is essentieel. Maar als je een woning echt graag wilt krijgen, is het belangrijk om te beseffen dat er meer factoren zijn die meespelen.
Vertrouwen is cruciaal in de huidige woningmarkt. Daardoor kan het voorkomen dat een aankoopmakelaar met een uitstekende reputatie en een solide netwerk een deal voor je kan sluiten terwijl een andere potentiële koper meer heeft geboden dan jij.
Als je succes wilt boeken als woningzoeker, lóónt het vaak om met een goede, ervaren aankoopmakelaar te werken!