Ondernemer en pensioen
Dirk-Jan Plate CPC - 6-8-2020
Als u inmiddels een ondernemer 'met' pensioen bent hoop ik dat de totale inkomsten voldoende zijn. De AOW, aangevuld met eerder opgebouwde pensioenpotjes, andere spaarrekeningen etc. Vaak blijkt dat helaas niet het geval. Als ik het CBS moet geloven. Zolang er wordt ondernomen moeten meer ondernemers voldoende geld apart leggen voor later.
Voor de goede orde: directeur-grootaandeelhouders (DGA) benoem ik in dit artikel minder vaak wat niet betekent dat de oplossingsrichtingen niet op hen van toepassing kunnen zijn.
Uit onderzoek van het CBS blijkt:
Volgens het CBS heeft 1 op de 5 ZZP’ers weinig financiële buffers en reserveert 25% niets voor later. In het pensioenakkoord zijn wel afspraken gemaakt over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar niet over een verplichte inkomensaanvulling vanaf AOW-leeftijd. 'Later' afhankelijk zijn van alleen een AOW-uitkering is geen luxe.
Volgens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben zelfstandigen diverse mogelijkheden om te sparen voor het pensioen. Ik ben het met hem eens. Ik denk dat er voldoende mogelijkheden zijn.
Zoals:
- een bankspaarrekening;
- beleggingsrekening;
- lijfrentevoorziening;
- fiscale oudedagsreserve (niet beschikbaar voor een DGA); en
- mogelijk een vrijwillige voortzetting in de oude werknemerspensioenregeling etc.
Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan de ondernemer 1 of meer opties kiezen. De vorm is minder belangrijk. Wel dat er wordt gespaard. Voldoende graag. Helaas zijn de gespaarde bedragen vaak te laag. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de omzet wel zo laag dat de ondernemer maar net in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien. Voor de rest van deze blog ga ik daar niet vanuit.
Hoe kan ik meedenken aan een pensioenoplossing voor zelfstandigen zonder personeel?Wat is een mooi te sparen richtbedrag?5% van het inkomen sparen om later een goede oude dag te hebben is alleen maar voldoende als de ondernemer de beschikking heeft over extra (familie)
kapitaal of zijn wensen heel bescheiden zijn. Ga maar na. Stel de ondernemer spaart 50 jaar lang 5% van het inkomen. Dat is bij elkaar 250%. Daar zou de ondernemer 2,5 jaar van kunnen leven.
Ok ik vergeet opzettelijk de AOW-uitkering. De AOW-uitkering zorgt voor een aantal extra prettige pensioenjaren maar daarna houdt het echt wel op. Als de ondernemer 5% per jaar apart legt voor het pensioen is de financiële buffer na 7 a 10 jaar op. Tenzij hij geld erft, hele hoge beleggingswinsten behaalt etc.
Een financiële zelfredzaamheid vereist een hogere spaarinleg voor later. Zeker drie maal zoveel, maar als een ondernemer echt een richtlijn wilt
hebben is een financieel plan onmisbaar. Een plan helpt ook om het doel te blijven zien.
Maar ja zolang de ondernemer niet wordt verplicht om voor later te sparen zal er nog steeds niets of weinig worden gespaard. Een verplichtstelling kan helpen. Zodat iedere ondernemer wordt verplicht een minimaal bedrag te sparen. Gelijke monniken, gelijke kappen voorkomt een ongelijk speelveld. Dat helpt. Een richtbedrag zou de jaarlijkse jaarruimte kunnen zijn. Eenvoudig te berekenen bij de aangifte inkomstenbelasting. De ondernemer blijft vrij waarin hij belegt/spaart.
Andere ideeën? Ik hoor ze graag !! U kunt ook verder lezen. Meer informatie over het E.E.T. systeem, waarom een lijfrenteproduct vaak niet de meest passende oplossing is en andere hersenspinsels heb ik in een apart artikel beschreven. Gelieve
hier te klikken.
Voor de goede orde: De informatie in deze blog gaat uit van de actuele regelgeving. Tevens is de informatie algemeen en niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. Speelt bij u een soortgelijke kwestie controleer dan de regelgeving van dat moment of laat u bijstaan door een (juridisch) adviseur.
Door Dirk-Jan Plate CPC van Pensioenlogica
geschreven op 6-8-2020
Deel dit blog op social media