Rudi de Jong - 17-12-2019
Er kan er maar één de winnaar zijn. Afgelopen oudjaarsavond claimen zowel de bouwers van de vreugdevuren uit Scheveningen als die uit Duindorp de overwinning. De gestapelde pallets zijn in de nacht voor nieuwjaar nog stiekem wat hoger gemaakt, tot ongenoegen van burgemeester Krikke. Dat het een lekker fikkie ging worden stond vast. Een stevige inlandse wind in combinatie met de hoge vuurstapel zorgt echter voor een vonkenregen in Scheveningen-Dorp en vuurtornado’s op het strand.
Vroegâh was er in elke wijk wel een vuurtje waar iedereen samenkwam. Zoals Harrie Jekkers het mooi verwoord “in december met de hele buurt op jacht om kerstbomen te rausen. Op oudjaarsavond fikkie stoken, vooral die autobanden rookten fijn” (Klein Orkest - Oh oh Den Haag). Aangezien niet iedereen te spreken was over de vreugdevuren in de wijken (vooral de schermutselingen die ermee gepaard gingen) werden de vuren van Scheveningen (1990) en Duindorp (1995) verhuisd naar het strand. De autobanden werden vervangen door pallets.
Een klant stuurt Borgdorff Verzekeringen op 2 januari een e-mail over de situatie in Scheveningen:
Veronderstel dat ik met oud en nieuw bij kennissen in Scheveningen was met de fiets. De ''pleuris'' breekt los en mijn fiets is verbrand. Nu wordt er gezegd: fietsen worden niet vergoed door de verzekering. Maar ik kan de bouwers toch aansprakelijk stellen voor een andere fiets en [de] kosten [voor een] taxi naar huis? De organisatie zal toch wel verzekerd zijn?
(ik heb geen schade, was lekker thuis met oud en nieuw)
Ik hoor van u.
Op 3 januari publiceert de gemeente Den Haag een nieuwsbericht. Voor schade aan daken, fietsen en overige zaken wordt in eerste instantie verwezen naar de eigen verzekeraar. Als dezelfde schade door meer dan één verzekering wordt gedekt, dan kan de verzekerde elke verzekeraar aanspreken (artikel 7:961 BW). Vaak is het verstandig om als eerste de eigen verzekering aan te spreken, bijvoorbeeld de opstalverzekering voor schade aan het dak door de vonkenregen. De eigen verzekeraar zal de schade meestal sneller afwikkelen dan een aansprakelijkheidsverzekeraar. Bovendien kan de vergoeding hoger zijn, omdat er bij de aansprakelijkheidsverzekering altijd een afschrijving wordt toegepast voor de ouderdom en slijtage (ze vergoeden de zogeheten dagwaarde). De gesmolten fiets kan dus beter eerst gemeld worden bij de inboedelverzekering. Geven zij niet thuis, dan is de volgende stap de gemeente aansprakelijk stellen. Onze klant ontving uiteraard naast de beste wensen een samenvatting van het bovenstaande.
De vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp behoren sinds enkele jaren tot het Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. Ik verwacht niet dat de vuren worden afgeschaft, maar de stapels zullen uiteraard minder hoog en breed worden. Wellicht kunnen ze, net als met het vuurwerkfestival, de stapels bouwen op een drijvend ponton. Geef vervolgens iedereen die meedoet aan de nieuwjaarsduik een bezem en stevige vuilniszak mee, dan hebben we het probleem van de spijkers ook meteen opgelost!
*https://www.ad.nl/den-haag/krikke-tikt-bouwers-duindorps-vreugdevuur-op-vingers~a61ea160/
**https://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/186159-het-vreugdevuur-traditie-van-scheveningen-en-van-duindorp.html
***https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/veelgestelde-vragen-over-vreugdevuur-noorderstrand.htm
****https://www.omroepwest.nl/nieuws/3754219/Spijkers-vreugdevuur-Scheveningen-op-strand-door-springtij
-------
Bovenstaand mijn blog van februari 2019. Inmiddels weten we hoe het er aan toegaat in Duindorp. Wie weet volgt er nog een Onder vuur, deel 2!