Iris Brik FFP CFP - 13-12-2016
Het hoge woord is eruit. Het kabinet is het er na lang onderzoek over eens dat het vanaf nu mogelijk moet zijn voor mensen om een eind aan hun leven te maken als zij vinden dat hun leven voltooid is. Een andere vorm van euthanasie waar dan ook een nieuwe wet voor moet komen. Toch zijn er ook veel tegenstanders van dit wetsvoorstel. Zij worstelen vooral met de vragen wanneer het leven dan voltooid is en wie dat dan moet vaststellen. Voor u is dit wellicht het moment om een levenstestament op te stellen.
Wat houdt een levenstestament in?
In een levenstestament wijst u een gevolmachtigde aan en legt u uw wensen vast voor het moment dat u dat zelf niet meer kunt. Dat kan komen door wilsonbekwaamheid als gevolg van een ziekte zoals Alzheimer, een ongeluk of een ziekenhuisopname voor langere periode maar ook in verband met langdurig verblijf in het buitenland. U kunt dit document op maat laten opstellen bij de notaris. Naast een gevolmachtigde kunt u ook een toezichthouder aanwijzen. Voor beide posities kunt u verschillende personen benoemen. Dit kan een familielid zijn, een andere bekende maar ook een extern betrokken persoon. Zo worden wij door relaties met regelmaat tot gevolmachtigde, toezichthouder, bewindvoerder of executeur benoemd. Vertrouwen dat uw zaken in goede handen zijn, is daarbij een eerste vereiste als het gaat om keuzes door wie u uw belangen wilt laten behartigen. Maar even belangrijk is het dat diegene over de juiste expertise en (levens)ervaring beschikt.
Duidelijke wensen kunnen problemen voor de familie voorkomen
Nu u de situatie nog goed kunt beoordelen, kunt u wensen met betrekking tot financiën en huisvesting vormgeven. Te denken valt aan het beheer van uw financiële zaken maar ook het voortzetten van schenkingen en de voorwaarden die daarbij horen of het verzorgen van belastingaangiftes. Wat is uw wens ter zake van huisvesting? Wilt u zolang mogelijk thuis blijven? En waar wilt u naar toe als dat niet meer mogelijk is en mag uw huis dan worden verkocht? Vaak heikele punten voor de familie want hoe had u dit zelf graag gewild. Door deze zaken op te nemen in een levenstestament en iemand aan te wijzen die daarin de regie neemt en uw belangen bewaakt, neemt u bij uw familie een hoop zorgen weg en weet u zeker dat alles conform uw wens verloopt.
Medische zaken
Een ander belangrijk punt in het levenstestament zijn de medische zaken. Voorheen kon u al een euthanasieverklaring, een niet behandelverklaring en andere medische wensen opnemen in het levenstestament. Vanaf nu is het ook aan te raden aan te geven wanneer voor u het leven voltooid is en wie u graag bij dat traject wilt betrekken. Hiermee voorkomt u dat wanneer u wilsonbekwaam bent of wegens een andere reden niet meer in staat bent aan te geven dat uw leven voltooid is, uw wens op dit punt niet vervuld kan worden.
Wilt u weten welke rol wij als financieel planner bij uw levenstestament kunnen vervullen, aarzelt u dan vooral niet contact met ons op te nemen.
geschreven op 13-12-2016