Jacques A. de Bot - 19-9-2017
Wanneer iemand wordt opgenomen in een zorginstelling, zoals een verzorgingshuis of een psychiatrische instelling, dan wordt daarvoor een eigen bijdrage gevraagd. Tot 2013 werd deze eigen bijdrage berekend naar inkomen en leeftijd. Met ingang van 1 januari echter, zijn de regels hiervoor veranderd en hangt de bijdrage voor zogenoemd ‘Zorg met Verblijf’ onder andere af van de hoogte van uw vermogen.
Wanneer u belastingaangifte doet, dan telt voortaan 8% van uw ‘box 3-vermogen’ mee bij de berekening van uw eigen bijdrage voor ‘Zorg met Verblijf’. Bij box 3 gaat het om bezittingen zoals beleggingen en spaartegoeden, maar ook om overige bezittingen als contant geld, een tweede huis, ander onroerend goed, geld dat u heeft uitgeleend et cetera. Uw eigen woning valt, zolang u er zelf in woont, niet in box 3 voor de inkomstenbelasting, maar in box 1.
Hoeveel uw eigen bijdrage zal zijn, wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK); zij vragen uw gegevens op bij de Belastingdienst. Maar u kunt ervan uitgaan dat hoe meer vermogen u heeft, hoe hoger de eigen bijdrage is.
Wat kunt u doen om uw vermogen, en daarmee ook uw eigen bijdrage, te verkleinen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om uw box 3-vermogen te verkleinen. Zo kunt u bijvoorbeeld schenkingen doen, luxe vakanties vieren of uw dierbaren verwennen met mooie cadeaus.
Maar er is nog een manier:
Bent u weduwe of weduwnaar, dan is de kans groot dat u, als langstlevende, alle bezittingen heeft gekregen. Wanneer u samen kinderen heeft, dan betekent dit dat u een schuld heeft aan hen, zo groot als de kindsdelen. Deze schulden tellen niet mee voor de omvang van uw box 3-vermogen. U mag ze dus niet aftrekken waardoor ze eigenlijk uw box 3-vermogen kunstmatig hoog houden…
Kinderen kunnen hun kindsdeel niet opeisen maar het staat u natuurlijk vrij om deze gewoon uit te betalen. Wanneer u de kinderen hun kindsdeel uitbetaalt, wordt uw box 3-vermogen lager en daarmee de eigen bijdrage voor ‘Zorg met Verblijf’.
Uw kinderen hoeven overigens geen schenkbelasting te betalen over deze uitbetaling; bij het overlijden van uw echtgeno(o)t(e) is er namelijk al erfbelasting over berekend.
Houdt u er rekening mee dat het CAK bij zijn berekeningen gebruik maakt van gegevens van twee jaar eerder. Dus voor de berekening van de eigen bijdrage voor 2017, kijken zij naar het box 3-vermogen op 1 januari 2015. De verlaging van uw vermogen zal dus op 1 januari van het eerstvolgende jaar bekend zijn bij de Belastingdienst en in principe pas twee jaar daarna gevolgen hebben voor de berekening van uw eigen bijdrage.
U kunt echter voor een box 3-vermogen dat is verlaagd, een formulier invullen waarmee aanpassing van de eigen bijdrage kan worden gevraagd bij het CAK. Dit formulier is te downloaden op de website van het CAK.
geschreven op 19-9-2017