Ingrid van de Braak - 17-10-2018
De financiële plannen voor 2019 die het kabinet-Rutte III heeft gepresenteerd, bevatten geen extra maatregelen voor de woningmarkt. Daar zijn we eerlijk gezegd nogal verbaasd over. We hadden gehoopt op betere financieringsmogelijkheden om je huis te verduurzamen. En we hadden verwacht dat starters nu wel een steuntje in de rug zouden krijgen. Gemiste kansen voor de woningmarkt!
Ambitieuze doelstellingen vragen om goede financieringsmogelijkheden. Het kabinet streeft naar 80 tot 95% minder CO2-uitstoot in 2050. Om dat te kunnen bereiken, moet de energievoorziening van alle woningen gebaseerd zijn op andere energiebronnen dan aardgas. De helft van de huizen moet tegen die tijd ook nog eens energieneutraal zijn, en de andere helft moet minimaal energielabel B hebben. Mooi streven! Maar huizenkopers lopen nog steeds tegen complexe wetgeving op bij het financieren van de plaatsing van duurzame voorzieningen. Doelen en praktijk zijn wat dat betreft tegenstrijdig. Als je wil dat huiseigenaren werk maken van verduurzaming, moet je de drempels om dat te financieren wegnemen.
De regering treft ook geen extra maatregelen voor starters op de woningmarkt. Er zijn te weinig betaalbare woningen beschikbaar. Veel starters kunnen daardoor geen huis kopen. Dat er jaarlijks minstens 75.000 woningen worden gebouwd om de huizenvoorraad op peil te houden, is niet voldoende om starters op de oververhitte woningmarkt een kans te geven.
Bovendien hebben zij vaak niet genoeg kunnen sparen om zaken als advies- en makelaarskosten uit eigen middelen te kunnen betalen. Starters verdienen wat ons betreft een steuntje in de rug. Zonder dat dit onverantwoorde financiële risico’s met zich meebrengt. De overheid zou bijvoorbeeld betaalbaar bouwen kunnen stimuleren, kantoren kunnen laten ombouwen tot starterswoningen, de inkomenstoets kunnen versoepelen en meer startersleningen kunnen aanbieden.
Gelukkig zijn er ook positieve plannen. Zoals verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)-grens. NHG is een garantie op hypotheken die ervoor zorgt dat je veilig leent. Je krijgt korting op je hypotheekrente, en een eventuele restschuld bij de verkoop van je huis kan worden kwijtgescholden. De kostengrens voor NHG ligt nu nog bij een koopsom van € 265.000, maar in 2019 wordt dat waarschijnlijk € 290.000. Dan zou je dus een duurder huis kunnen kopen met NHG. En dat is goed nieuws!
Daarnaast brengt 2019 nog een aantal veranderingen voor de woningmarkt. Benieuwd wat de regeringsplannen voor jouw (nieuwe of bestaande) hypotheek betekenen? We rekenen graag met je mee.