Jacques A. de Bot - 30-7-2017
In de afgelopen periode is er in de media het nodige geschreven over de mogelijkheid om bij het aangaan van een hypotheek de rente voor 30 jaar vastzetten en de daaruit voortvloeiende vraag of dit verstandig is, indien u mogelijk binnen die 30 jaar weer gaat verhuizen. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen van 30 jaar rentevast in relatie tot verhuizen voor u op een rij.
Indien u een hypotheek afsluit, maakt u met de geldverstrekker een afspraak voor de periode waarbinnen de rente voor u gelijk blijft. De hypotheekrente is tegenwoordig historisch laag. Op dit moment is de rente voor een korte periode rentevast lager dan voor een langere termijn rentevast. De verschillen zijn echter beperkt. De rente voor 10 jaar vast schommelt rond de 2 %. Terwijl die voor 30 jaar vast zich rond de 3 % beweegt.
Veel mensen willen maximale zekerheid en kiezen voor een lange rentevastperiode. Op die manier denken zij zekerheid te hebben, dat, ook wanneer de rentes voor nieuwe hypotheken stijgen, zij de lage rente blijven betalen die zij nu afspreken.
Op zich klopt deze redenatie. Waar de Vereniging Eigen Huis echter terecht op heeft gewezen, is, dat u bij een aantal geldverstrekkers deze vaste rente niet kan meenemen, indien u tussentijds naar een andere (bijvoorbeeld grotere) woning gaat verhuizen. Op dat moment moet bij geldverstrekkers weer een nieuwe hypotheek worden afgesloten tegen de op dat moment geldende, mogelijk (veel) hogere hypotheekrente.
Zou u bij de aankoop van een woning dus zeker weten dat u binnen 10 jaar gaat verhuizen, dan heeft het weinig zin om bij die betreffende geldverstrekker de hypotheekrente 30 jaar vast te zetten. In dat geval is het verstandiger om te kiezen voor de lagere rente van 10 jaar vast.
Maar er zijn ook geldverstrekkers bij wie de hypotheek, inclusief de nu afgesproken rente, bij verhuizing wel kan worden meegenomen. In dat geval hebt u de zekerheid, dat u over de volledige periode recht heeft op de lage rente die u nu afspreekt. Dit geeft zekerheid over de hoogte van de woonlasten. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan u precies vertellen bij welke geldverstrekkers dit wel en niet mogelijk is.
De keuze voor een rentevast periode is slechts één van de onderdelen waarover goed moet worden nagedacht bij het kiezen van een hypotheek. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn: hoe lang denkt u in de aan te kopen woning te blijven wonen en hoe belangrijk vindt u stabiele woonlasten? Daarnaast zijn er nog veel andere zaken waar geldverstrekkers onderling verschillen in de voorwaarden die zij hanteren.
geschreven op 30-7-2017