Iris Brik FFP CFP - 8-12-2016
Eén op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Toch liggen trouwen en scheiden dichter bij elkaar dan u denkt. Als je gaat trouwen zegt je tegen elkaar: "Ik hou van je" en als je gaat scheiden "Ik hou alles van je". en daarmee is veel gezegd!
De omstandigheden waaronder partners scheiden zijn echter drastisch gewijzigd ten opzichte van een aantal jaren geleden. Zo zijn de financieringsvoorwaarden van banken aangescherpt, staan veel huizen door de waardedaling en hoge hypotheek onder water en hebben mensen hun baan verloren of zijn met inkomensachteruitgang geconfronteerd. Of de waarde van de beleggingsportefeuille is tijdens de crisisjaren volledig verdampt of geconsumeerd.
Echtscheiding vraagt nu nog meer dan anders om creatieve oplossingen en begint met de vraag: Wat hebben de partners na de scheiding aan inkomen en hoe kunnen zij hun woonwensen realiseren? Maar ook met snel inzicht krijgen in de financiële situatie en de vraag: Wat is er en welke rechten en plichten kunnen de partners hieraan ontlenen?
Eén van de redenen dat een aanstaande ex dikwijls de hakken in het zand zet, is gebrek aan inzicht in de financiële situatie. Dit leidt tot achterdocht bij de niet financieel onderlegde partner, want deze heeft namelijk behoefte aan inzicht in de gevolgen na de scheiding op de korte en langere termijn! Een langlevenscenario (wat heb ik als ik met pensioen ga?) en kortlevenscenario (wat gebeurt er als mijn ex-partner overlijdt?) geven inzicht om tot keuzes te komen en hiermee het scheidingsproces op gang te houden. Al verdenk ik sommige adviseurs ervan juist geen snel inzicht te willen geven (en zo meer tijd te kunnen rekken).
Niet zolang geleden had ik een ondernemer met zijn vrouw op bezoek. Na langere tijd van het kastje naar de muur te zijn gestuurd hadden ze nog altijd geen oplossing om uit elkaar te gaan. Het bedrijf rendeerde slecht, het vermogen in de stamrecht-BV was grotendeels verdampt en hoe het verder met de eigen woning moest wisten ze niet (want geen geld om de ander uit te kunnen kopen). Maar verkopen wilden ze liever niet. Tot op heden had niemand zich in hun financiële situatie verdiept!
In het verleden bleek deze ondernemer een flinke aanspraak op ouderdomspensioen te hebben opgebouwd. De contante waarde ervan was genoeg om met de overwaarde van de woning te kunnen verrekenen. Met de levenpolis werd een deel van de hypotheek vervroegd afgelost waardoor de rentelasten zodanig daalden dat de vrouw in de woning kon blijven wonen. De stamrecht-BV werd aan beiden toegedeeld en met een belastingkorting van 20% afgekocht! Hiermee werd een toekomstige belastingclaim van maximaal 72% voorkomen!
Tot slot legden we de afspraken in een convenant vast en hebben we de stukken naar de rechtbank verstuurd. Hiermee was de scheiding binnen enkele weken een feit.
De juridische afronding (insturen convenant t/m inschrijving echtscheidingsbeschikking in het register van de burgerlijke stand) is eigenlijk het minst spannende stuk is en kan al tegen een tarief van € 650 inclusief btw worden gerealiseerd (tarieven 2014). Het luistert overigens wel nauw het hele proces zorgvuldig te begeleiden. Verrekening pensioenaanspraak, afkoop stamrecht en afronding scheiding zullen namelijk in het jaar van scheiding gerealiseerd moeten zijn om gebruik te kunnen maken van de toerekeningsregels van de Wet Inkomstenbelasting 2001. Op basis daarvan kan het pensioen zonder fiscale gevolgen tussen partijen worden verrekend.
En dat maakt financiële planning nu juist zo leuk! Omdat ik als financieel planner mijn kennis van de verschillende vakgebieden (fiscale en juridische wetgeving, financiering, pensioen, stamrecht-BV, kapitaal- en lijfrentevoorzieningen, beleggingen, ondernemingsstructuren) combineer ben ik in staat creatievere oplossingen te bedenken dan een adviseur die zich op één terrein heeft gespecialiseerd.
Maar ook als u de gevolgen bij een eventueel toekomstige scheiding wilt voorkomen bent u bij ons aan het goede adres. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Wij houden u tenslotte ook graag financieel fit voor later!
Financieel Dagblad september 2014
geschreven op 8-12-2016