Nadine van Belzen - 27-2-2018
‘Komt wel goed, schatje.’ Aan die zin, uit een reclame van jaren geleden, moest ik onlangs denken. Hij blijkt namelijk ook anno 2018 heel toepasselijk. Uit een onderzoek bleek dat 90% van de bezitters van een aflosvrije hypotheek denken ‘dat het wel goed komt’. Een fijne en geruststellende gedachte, maar is het wel zo? Komt het ook daadwerkelijk goed, ‘schatje’, na dertig jaar, of kan dat nog wel eens tegenvallen? Dat laatste is bij sommigen het geval. Kijk maar eens naar Jan en Ria.
Jan en Ria zijn 37 en 36 jaar oud als ze in 1988 verhuizen naar een mooie vrijstaande woning van 300.000 gulden. Ze hebben daarvoor een hypotheek nodig van 200.000 gulden. Een flinke som geld in die tijd, dus ze zijn blij dat het aflosvrij kan. Dat scheelt in de maandlasten. En aflossen? ‘Dat komt later wel en anders verhuizen we tegen die tijd gewoon naar een kleinere woning.’
Genieten van het leven
Dit jaar worden ze 67 en 66 jaar oud. Ria is al gestopt en ook Jan gaat nu met pensioen. Ze zijn allebei nog kerngezond en genieten van het leven. Uit eten, weekendjes weg met de kinderen en kleinkinderen, ieder jaar een mooie reis en met Pasen en Kerst gezellig in de ruime woonkamer, met z’n allen aan tafel. Zo willen ze wel honderd worden! Ze moeten alleen even bij de bank langs, want de hypotheek blijkt af te lopen.
Komt wel goed, schatje. Of toch niet?
Wat de waarde van de woning ook is…
Met goede moed bellen ze naar de bank om een afspraak te regelen voor een nieuwe lening. Tot hun verbazing wordt hen gevraagd vooraf hun inkomensgegevens door te sturen. Waar is dat dan voor nodig? De woning is in de afgelopen dertig jaar al twee keer zoveel waard geworden, bijna 300.000 euro. Bovendien kunnen ze een deel van de oude hypotheek aflossen met spaargeld, dus hebben ze maar 60.000 euro nodig. Dan kan een lening toch geen probleem zijn? ‘Wat de waarde van de woning ook is’, legt de bankmedewerker uit, ‘we bepalen aan de hand van uw inkomen of u een nieuwe lening kunt krijgen.’
Het zal toch niet?
De daarop volgende dagen lopen Jan en Ria met grote zorgen. Zou het echt kunnen gebeuren? Zouden ze hun huis te koop moeten zetten omdat hun AOW-inkomen te laag is voor een lening? Deze mooie plek verlaten? Geen familiediners meer aan de grote tafel? ‘Hadden we hier maar eerder bij stilgestaan’, denken ze beiden. Met een ongerust gevoel stappen ze het bankkantoor binnen. De adviseur geeft hen al snel het verlossende antwoord. ‘Op basis van uw inkomen is een lening van 60.000 euro geen probleem.’ Poeh, wat een opluchting!
Hoe zit het bij u?
Vooral de huidige gepensioneerden blijken zich geen zorgen te maken om hun (aflosvrije) hypotheek. Soms is dat terecht, soms niet. Hoe zit dat bij u?