Gerard Acda CFP EHP - 24-2-2022
Aanleiding
In mei 2020 wordt ik door een nieuwe klant gebeld. Laten we hem Paul noemen. Paul en zijn vrouw hebben een woonboerderij gekocht aan de rand van een provinciestad, met 7.000 meter grond, rieten kap, bijgebouwen. Kortom; een waar paradijsje. Of ik de financiering wil regelen. Natuurlijk!
Bij het bestuderen van de stukken valt mij op dat Paul nog een appartement in Amsterdam heeft, met een hypotheek erop. Het appartement wordt permanent verhuurd, alleen is Paul vergeten toestemming van de hypotheekverstrekker te vragen. Permanente verhuur zonder toestemming dus. Bijna een doodzonde voor banken…
Aanpak
We maken een plan van aanpak. Eerst moet de hypotheek in Amsterdam omgezet worden naar een legale verhuurhypotheek en parallel kan de nieuwe hypotheekaanvraag de deur uit. Echter, banken blijken dit wel een moraliteitsissue te vinden, ondanks de onwetendheid van Paul. De aanvraag wordt bij 3 banken afgekeurd vanwege de verhuur zonder toestemming!
Ondertussen verloopt de tijd en daarmee ook de ontbindende voorwaarden. De makelaar van de woonboerderij wil niet meer verlengen en verkoopt de boerderij voor fors meer (€ 50.000! aan de volgende bieder). Paul en zijn vrouw zijn teleurgesteld omdat hun droomhuis verdwijnt, maar in overleg besluiten we te gaan bluffen. We gaan de aanvraag èn de omzetting doorzetten.
En door…
Nu de hypotheek in Amsterdam formeel is omgezet naar een verhuurhypotheek met toestemming voor verhuur, is dat geregeld en kunnen we door. We krijgen een definitief financieringsaanbod voor de woonboerderij. Paul en zijn vrouw kunnen nu, met het geld ‘in de zak’, hun bod gestand doen zonder enkel voorbehoud. Ondanks dat de woning onder voorbehoud verkocht is aan koper twee. Als verwacht slaan de verkoper en diens makelaar dit aanbod af. Helaas.
Toch wel?
Vijf weken later wordt Paul door de makelaar gebeld. Koper nummer 2 krijgt zijn financiering niet rond, en of Paul en zijn vrouw nog interesse hebben. JAAA! De definitieve offerte van de bank is inmiddels wel verlopen, maar met het aanleveren van nieuwe recente inkomensgegevens is die offerte weer helemaal up-to-date en finaal akkoord. Ondertussen praten we over november!
Begin februari is de sleuteloverdracht geweest en gaan Paul en zijn vrouw aan de slag om de woonboerderij helemaal hun plek te maken.
Conclusie
Moraal van het verhaal is tweeledig: Enerzijds: wees eerlijk naar je bank over verhuur. Eerlijk duurt het langst. En ja, je moet toestemming hebben voor verhuur! Anderzijds: geef nooit op om je droom na te jagen. In dit geval hebben Paul en zijn vrouw hun droomhuis gekregen omdat zij niet opgaven. Ik ben erg blij voor ze dat het gelukt is! Veel woonplezier!
geschreven op 24-2-2022