Raymond de Vries - 25-11-2020
Dat we door corona in een crisis zijn beland is wel duidelijk. De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2020 al hard getroffen. Daarbij daalde het bruto binnenlands product met 8,5 procent, zo zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een krimp van deze afmetingen is nog niet eerder gemeten.
Tijdens de eerste lockdown zagen we al een grote banenkrimp met een flinke toename in het aantal werklozen. In het tweede kwartaal hebben ruim 300.000 mensen hun baan verloren. Dit is een daling van ongekende proporties, die nog nooit eerder is voorgekomen. De groei van de twee voorgaande jaren is hiermee in één keer teniet gedaan.
En dat was pas de eerste lockdown. Tijdens de zomermaanden krabbelde de economie wel iets op, maar ondertussen zitten we weer met één been in de volgende lockdown.
Dat we voorlopig nog niet klaar zijn met de coronacrisis is duidelijk. De hoogste tijd dus om ervoor te zorgen dat jij deze crisis gaat overleven.
“Ook tijdens een crisis kun je financiële rust en vrijheid ervaren, daarvan zijn wij overtuigd.”
Zelfverzekerd de crisis in
Zelfverzekerd de crisis ingaan is je eerste winst. Hoe onzeker je situatie er nu misschien ook uitziet, financiële stress laat je domme keuzes maken. Stress laat je ’s nachts wakker liggen en je ziet alleen nog de korte termijn. Zorg daarom dat je tot rust komt en het vertrouwen krijgt dat alles goed komt. Juist geldzaken worden geregeld over de lange termijn. Beslis daarom alleen over je financiële situatie als je een helder hoofd hebt.
In Nederland kun je ook in de financiële problemen komen, maar echt hopeloos zal je situatie nooit worden. Zeker niet als je op tijd in actie komt. Laat de crisis je niet verlammen. Jij bent niet de economie, maar slechts een klein onderdeel hiervan.
Je kunt jouw financiële situatie hier zelfs los van zien. Je hebt je eigen geldstromen, waar je zelf invloed op hebt. Zaken die voor de economie een tegenvaller zijn, kunnen voor jou juist positief uitvallen. Neem als voorbeeld een rente daling, dat is geweldig als je een hypotheek hebt, maar pensioenfondsen en spaarders krijgen er slapeloze nachten van. Heb je geld in beleggingen zitten? Geen paniek, pak je voordeel, bij een flinke dip zijn alle aandelen in de aanbieding!
“Veel financiële risico’s zijn te verkleinen door je inkomen te vergroten, je uitgaven te verminderen én een goed inzicht in je financiën.“
Goed voorbereid de crisis in
Je kunt denken dat je het goed voor elkaar hebt. Je hebt een buffer en denkt het daarmee wel te redden. Toch kunnen er altijd onvoorziene omstandigheden voordoen. Heb je daar rekening mee gehouden? Juist situaties waar je niet op gerekend had kosten veel geld.