Remco Havekes - 15-7-2022
Het is u waarschijnlijk niet ontgaan, ons pensioenstelsel wordt drastisch gewijzigd. Na jarenlange voorbereiding door haar voorgangers heeft onze Minister van Armoedebeleid Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, op 30 maart jongstleden het wetsvoorstel voor de Wet Toekomst Pensioenen bij de Tweede Kamer ingediend. Daar zal het wetsvoorstel na het zomerrecces behandeld worden. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet per 1-1-2023 ingaat.
Dat is allemaal leuke en aardig zult u denken, maar waarom hebben we een nieuw pensioenstelsel nodig? Is ons huidige pensioenstelsel dan zo slecht? Dat zijn goede vragen en het antwoord is nee, eerlijk gezegd is ons pensioenstelsel alles behalve slecht! Volgens het jaarlijkse wereldwijde onderzoek van Mercer is het Nederlandse pensioenstelsel zelfs het op één na beste ter wereld! Alleen IJsland doet het beter dan wij. Toch is een grondige herziening volgens de Minister en de sociale partners hard nodig. En daarmee hebben zij wel een punt.
Ten eerste omdat ons huidige pensioenstelsel te duur wordt. Dit komt met name door de gestegen levensverwachting, de lage rente en, niet te vergeten, de belofte van een gegarandeerd en geïndexeerd pensioen. De resterende levensverwachting van een 65 jarige man of vrouw is met respectievelijk 19,1 en 21,53 jaar flink gestegen t.o.v. de jaren 50 van de vorige eeuw. De verwachting is dat de levensverwachting de komende jaren nog verder zal stijgen. Samen met de hedendaagse lage rente zorgt deze ontwikkeling ervoor dat de prijs voor een levenslang gegarandeerd pensioen flink hoger is dan vroeger.
Ten tweede is het belangrijk dat de kosten van de pensioenopbouw eerlijker worden verdeeld. Op dit moment is de premie voor bijvoorbeeld € 1.000 pensioeninkomen voor alle deelnemers van een middelloonregeling gelijk. Maar aangezien de premie van een jongere veel langer kan renderen dan de premie van een oudere is dit oneerlijk. In de praktijk betaalt de jongere hierdoor mee aan het pensioen van de oudere.
De derde reden voor de aanpassing is dat het pensioenstelsel steeds minder past bij de huidige tijd. Onze maatschappij is niet meer hetzelfde als in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw toen het pensioenstelsel is bedacht. Mensen werken niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever en willen steeds meer hun eigen keuzes kunnen maken. Ook willen zij inzicht en inspraak in de manier waarop zij pensioen opbouwen. Het huidige pensioenstelsel is daar niet goed op ingericht.
Met de invoering van het nieuwe pensioenstelsel verwacht de Minister ons pensioenstelsel toekomst bestendig te maken zodat een goed pensioen voor iedereen bereikbaar wordt!
In mijn volgende column vertel ik u wat door de politiek onder "een goed pensioen" wordt verstaan.
Remco Havekes RPA CFP, pensioenconsultant bij Pension@Work.