Ronald Terpstra - 23-2-2022
Er zijn een paar hardnekkige hypotheek misverstanden. Veel mensen denken hierdoor ten onrechte dat een hypotheek niet haalbaar is of dat hun hypotheek niet goedkoper kan. Freek Hypotheek helpt daarom acht misverstanden de wereld uit!
Misverstand 1: Je moet overwaarde aflossen op je nieuwe huis of op je nieuwe hypotheek
De kans is groot dat er overwaarde is als je jouw huis verkoopt. De verkoopprijs is dan hoger dan het hypotheekbedrag wat nog open stond. Er wordt vaak gedacht dat je dit altijd moet gebruiken voor je nieuwe huis, maar dit is niet zo, je hebt een vrije keuze. Het heeft wel gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek als je de overwaarde anders gebruikt.
Misverstand 2: Je mag niet meer aflossingsvrij lenen
Je mag nog steeds aflossingsvrij lenen! Het kan ook mét hypotheekrenteaftrek als er overgangsrecht is omdat je vóór 2013 al een aflossingsvrije hypotheek had. In alle andere gevallen is het wel zonder hypotheekrenteaftrek. Met NHG mogen starters geen aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Aflossingsvrij kan nog steeds een goede keuze zijn, ook al wordt het wel minder aantrekkelijk gemaakt. Aflossingsvrij mag tot maximaal 50% van de actuele marktwaarde van de woning. Dat kan meer zijn dan de helft van de hypotheek.
Misverstand 3: Je kan een verbouwing niet meer meefinancieren bij je hypotheek
In je hypotheek kan je een verbouwing meefinancieren. Als je je hypotheek verhoogt, krijg je meer budget voor een nieuwe keuken of uitbouw. Er moet dan bepaald worden wat de marktwaarde van de woning is ná de verbouwing. De hypotheek kan dan verhoogd worden op basis van deze marktwaarde. Je kan vaak zo tot 70% (of meer) van de kosten van de verbouwing financieren met de hypotheek en 30% ervan komt uit eigen middelen.
Misverstand 4: Ik mag mijn woning verhuren
Let op: er wordt steeds strenger toegezien op de verhuur van je woning, dit is nooit toegestaan zonder voorafgaande toestemming van de hypotheekverstrekker. Ben je van plan te verhuren? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur, met een verhuurhypotheek is het namelijk wel toegestaan.
Misverstand 5: Er is geen hypotheek mogelijk als je (bijna) met pensioen gaat
Bij het verkrijgen of aanpassen van je hypotheek, hoeft een hogere leeftijd echt niet in de weg te zitten. Het inkomen vóór en na de pensioendatum is leidend voor je hypotheek als je met pensioen gaat. En ook als je al gepensioneerd bent, wordt gekeken naar je huidige en verwachte inkomen en niet naar hoe oud je bent.
Misverstand 6: Het is heel moeilijk een hypotheek te krijgen als zelfstandig ondernemer
Om als zelfstandig ondernemer of zzp’er een hypotheek te krijgen, valt heel erg mee. Er zijn voldoende aanbieders voor een goede hypotheek, als het mogelijk is een bestendig inkomen te bepalen. Er zijn steeds meer opties, ook voor mensen die pas kort zelfstandig ondernemer zijn.
Misverstand 7: Je kan tot 4 tot 5 keer je inkomen lenen.
Bij elk inkomen hoort een budget op basis van een financieringslastpercentage. Hoe hoger je inkomen, hoe meer er geleend mag worden! Een ‘zoveel keer je inkomen’ bestaat dus niet.
Misverstand 8: Het inkomen van mijn partner telt voor 90% mee
Het inkomen van je partner telt al 30 jaar voor 100% mee. Ter bepaling van het financieringslastpercentage, telt het inkomen van de minstverdienende wel voor 90% mee.