Tjalling Braaksma - 4-4-2018
De aanhouder wint...
Eind december hadden Bert en Anja een eerste gesprek met me. Ze hadden een huurappartement in de Randstad en wilden graag een eigen woning kopen.
Aan tafel bij hen in de woonkamer hebben we aan de hand van hun inkomensgegevens en hun uitgaven berekend wat er verantwoord geleend kan worden. Er bleek ook een private-lease overeenkomst te zijn. Deze drukt de leencapaciteit, een euro kan je immers maar 1 keer uitgeven. Rekening houdend met deze last, bleek er door hun goede inkomens een mooie woning mogelijk te zijn.
Omdat die haalbaarheid getoetst wordt op voorwaarden en normen die voor ieder gelden, vragen we aan de nieuwe huiseigenaren ook een overzicht, bijvoorbeeld in excel, waaruit de betaalbaarheid volgens hen blijkt. Hierop staan alle huidige inkomsten en uitgaven. Zo wordt de kans op betalingsproblemen voor Bert en Anja in de toekomst verkleind.
Er waren diverse banken die volgens de offerte-software een hypotheek konden verstrekken.
Eind maart hadden we een tweede gesprek bij klant thuis. Ze waren ingeloot voor een iets duurdere energieneutrale nieuwbouwwoning. Nog maar eens uitgerekend of de hypotheek met extra meerwerk ook haalbaar was in combinatie met de lopende autofinanciering. Ook dat paste omdat er met een energieneutrale of nul-op-de-meter-woning er onder voorwaarden € 25.000,00 extra leencapaciteit is.
Aan Bert en Anja hebben we uitgelegd waar rekening mee te houden bij een nieuwbouwwoning en hebben we gesproken over de vorm van de hypotheek en alles wat daarbij speelt.
Een week later hebben we voor Bert en Anja een aanvraag ingediend bij de bank die qua voorwaarden en rentetarieven het best bij hen past.
De bank kwam bij het beoordelen van de stukken met de mededeling dat de lening niet passend was op inkomen en vaste lasten. Het krediet moest worden afgelost. Aan bank duidelijk gemaakt dat het hier ging om een nul-op-de-meter-woning en dat ze vergaten waren dat er € 25.000,00 extra leencapaciteit is. Volgens de bank was daar al rekening meegehouden. Dit terwijl onze adviessoftware aangaf dat lening wel passend was.
We hebben de bank vervolgens een bericht gezonden met diverse berekeningen waarom we van mening waren dat een verstrekking wel mogelijk was. Alles ook nog handmatig nagerekend om echt zeker te zijn van onze zaak. En de bank verzocht dit ook na te rekenen. Antwoord van de bank bleef uit ondanks herhaaldelijke verzoeken tot reactie.
In overleg met klant hebben we vervolgens de offerte-aanvraag ingediend bij een andere bank, die nummer twee stond op de lijst. Voorafgaand aan het indienen van de aanvraag hebben we eerst telefonisch deze aanvraag met de acceptant van de bank doorgenomen. Aanvraag was volgens hem oo.k passend. De aanvraag is ingediend, er kwam een rente-aanbod en na het indienen van de documenten kwam er een merkwaardige reactie.
Het autokrediet moest eerst worden afgelost om de hypotheek te kunnen verstrekken. Wij hebben aan bank gevraagd of er toch wel rekening werd gehouden met de extra leencapaciteit voor de nul-op-de-meter-woning. Volgens de software van de bank was dat het geval, maar volgens ons niet. Deze bank wilde wel graag uitzoeken hoe het zat en vroeg ons de berekeninge te zendem. Een dag later kregen we groen licht voor de klant. De aanvraag was goedgekeurd en met onze hulp was er een fout in hun software ontdekt.
Voor ons een opsteker dat we voet bij stuk gehouden hebben in dit dossier maar voor Bert en Anja nog bter nieuws; de aankoop van de nieuwbouwwoning kan doorgaan. Doordat ze een nul-op-de-meter-woning kopen, geven ze nauwelijks iets uit aan energie. Hierdoor is er extra leencapaciteit. Energiezuinig loont dus!
TIP:
Informeer altijd of je in aanmerking komt voor een hogere leencapaciteit bij het treffen van energiebesparende maatregelen.
geschreven op 4-4-2018