Patrick Muns - 29-3-2018
Iedere particulier kan samen met zijn toekomstige buren zijn eigen woning ontwikkelen en het huis bouwen dat hij wenst. Bovendien is een huis in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ook nog eens beter betaalbaar dan in de markt aangeboden woningen; dit scheelt vaak flink wat.
Bij CPO zijn de toekomstige bewoners zelf projectontwikkelaar. Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject nemen zij, georganiseerd in een vereniging, de beslissingen. Ze kiezen een architect en een aannemer en werken direct samen met alle professionele partijen in het bouwproces. Zo ontstaan er binnen ieders budget goede woningen, die aan alle individuele wensen voldoen.
CPO is …
Samen, zelf de baas zijn;
Woningen bouwen tegen kostprijs;
De kosten en de zorgen van het samen bouwen delen;
Een buurt opbouwen, voor de eerste steen gelegd is;
Geen standaardwoning, maar een woning op maat.
Een CPO Project iets voor jou?
Heb je interesse in een nieuwbouwwoning? Schrijf je je in voor een project van een projectontwikkelaar of wil je zelf bouwen? Misschien is bouwen in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap project iets voor jou.
Bij een CPO project maak je samen met je toekomstige buren plannen voor de ontwikkeling van een stuk grond. Jullie zijn dus samen zelf de projectontwikkelaar. En dat scheelt kosten! Je maakt gebruik van ieders kwaliteiten. Als groep trek je samen op richting gemeente, aannemers, keukenleveranciers en andere partijen zodat je collectief aantrekkelijke kortingen kunt bedingen. Een CPO project kan daardoor betekenen dat je lagere bouwkosten hebt. En dat kan al snel 10 - 20% van de
totale bouwsom schelen.
Je bouwt samen en hebt daarbij zelf inspraak in de vorm en indeling van jouw eigen huis. Je deelt de woning helemaal naar jouw smaak in. Zo bouw je je droomhuis voor lagere kosten.
Maar er zijn ook nadelen aan een CPO project. Het kost veel tijd om alles uit te zoeken en je hebt eigen geld nodig voor de eerste kosten. Daarbij zijn niet alle hypotheek verstrekkers welwillend een CPO project financieren. Zij kijken vooral naar het risico als er één of meerdere deelnemers afhaken. Het goede nieuws is dat toch steeds meer banken openstaan voor je hypotheekaanvraag. Je onafhankelijk hypotheekadviseur zal met je op zoek gaan naar de ideale hypotheekverstrekker.
Kies je voor CPO?
Bij samen bouwen komt veel kijken. De voorbereidingkost vaak minstens 12 maanden en reken erop dat je woning pas na 2 jaar klaar is. Zorg je voor deskundige bouwbegeleiding dan verzacht je een anders energie vergend traject.
Een onafhankelijke CPO begeleider is een must en veel geldverstrekkers stellen begeleiding verplicht. Verder moet de aannemer een afbouwgarantie afgeven en aangesloten zijn bij een bouwkeurmerk dat is goedgekeurd door de Stichting GarantieWoning. Zo ben je er zeker van dat je woning wordt afgebouwd als de aannemer failliet gaat.
CPO: de voordelen
Je denkt mee in het proces naar het eindontwerp - Niet alleen het ontwerp van je woning wordt daarbij bespreekbaar, maar ook de inrichting van de
wijk.
Jij bepaalt het ontwerp van je woning en grond - Je bouwt jouw huis op maat op jouw ingerichte kavel.
Financieel voordeel door schaalvoordeel - Doordat je samen inkoopt, van de bakstenen tot hypotheekadvies, kun je mooie kortingen bedingen.
Je bouwt tegen kostprijs - Je bouwt zelf, dus je betaalt niet de marktprijs. De marge voor bijvoorbeeld een projectontwikkelaar
wordt uit het traject gesleuteld. Resultaat: je huis kan tot wel 40% goedkoper gebouwd worden.
CPO: de nadelen
Je hebt een aanvangskapitaal nodig - Het opstarten van een CPO project kost geld in de vorm van bouwtekeningen en aanvragen van de
omgevingsvergunning. Aangezien je nog geen hypotheek hebt kunnen vestigen dient dit uit eigen
middelen te worden gefinancierd.
Keep calm, start a CPO project - Van start tot einde kan een CPO project een paar jaar duren. Je bouwt samen met andere mensen en
komt veel samen voor overleg.
De gemeente kent regels - Hoewel je met CPO veel vrijheid hebt, zal de gemeente je wel houden aan de regels die zij hebben.
Zoveel mensen zoveel wensen - Je doet een project met veel andere mensen met eigen meningen en wensen. Een onafhankelijk
begeleider zorgt ervoor dat de meningen niet onoverkomelijk veel uit elkaar gaan lopen.