Roy Klouth - 23-9-2024
Bouwperiode bij nieuwbouw
Tijdens de bouwperiode wordt je nieuwbouwwoning precies zo gemaakt als je afgesproken hebt. Maar hoe verloopt die periode precies? Dat lees je hier.
De aanloop naar het bouwen
Tijdens het eerste deel van de bouwperiode wordt er nog niet daadwerkelijk gebouwd. Eerst sluit je een overeenkomst met de aannemer over de te bouwen nieuwbouwwoning, op basis van het intakegesprek en het gemaakte ontwerp, Hierin leg je afspraken vast over de afmetingen, indeling en de mate van afwerking die je wenst. Ook alle juridische zaken staan hierin benoemd. Bijvoorbeeld hoe het zit wanneer je gebreken vindt tijdens de oplevering en wat er gebeurt als de aannemer de opleverdatum niet haalt.
Dit is ook de fase van de bouwperiode waarin vergunningen geregeld worden door de aannemer. Het ontwerp van de woning moet worden goedgekeurd door de welstandcommissie van de gemeente, de bouw- en omgevingsvergunning moet worden verleend en er is een bezwaartermijn voor belanghebbenden. Daarna kan de aannemer de materialen bestellen en de bouw voorbereiden.
Het bouwen zelf
Iedere nieuwbouwwoning heeft uiteraard een ander bouwtraject, afhankelijk van talloze factoren. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat er wordt gerekend met het aantal werkbare werkdagen. Gemiddeld genomen is je nieuwbouwwoning na 160 werkbare werkdagen klaar. Wanneer er door vorst of andere weersomstandigheden tijdelijk niet gewerkt kan worden, kan het langer duren voordat de daadwerkelijke bouwperiode afgerond is.
De afbouw en oplevering
Na de ruwbouw van de woning, waarbij de fundering, riolering, leidingen, dragende muren en het dak worden gemaakt, is je nieuwe huis wind- en waterdicht. Daarna is het tijd voor de afbouw. Nu worden de binnenmuren, binnendeurkozijnen en binnendeuren geplaatst, de muren en plafonds worden gestukt, de keuken en badkamer worden geplaatst en er komt een dekvloer in de woning.
Is alles klaar? Dan is het tijd voor de oplevering. Samen met de aannemer of projectmanager loop je door de woning om te checken of alles volgens afspraak is gebouwd. Wanneer er nog gebreken zijn, krijgt de aannemer de mogelijkheid om deze te verhelpen. De sleuteloverdracht is de laatste stap in de bouwperiode. Hierna ben je eigenaar van een gloednieuwe woning.
Meer weten?
Wil je meer informatie over nieuwbouw en wat er komt kijken bij de financiering daarvan in jouw situatie? Daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.