Roel der Kinderen - 7-6-2016
Het is natuurlijk heel aantrekkelijk: je huis via Airbnb verhuren als jezelf weg bent. Dat levert al gauw 50 euro per nacht op. En ook je auto kun je via SnappCar voor 30 euro per dag verhuren. Per jaar worden in Nederland op die manier ongeveer 10.000 auto’s ‘gedeeld’. Alleen maar leuk allemaal, toch?
De auto is bij veel huishoudens één van de grootste kostenposten. Wegenbelasting, verzekering en brandstof, afschrijving en reparaties – het kan flink oplopen. En hoe vaak staat de auto stil? Hetzelfde geldt eigenlijk voor je eigen huis. Als je zelf een paar weken op vakantie bent, lopen de hypotheek, energiekosten en belasting van je huis gewoon door. Zonde, toch?
Ja, inderdaad. Zonde. Maar wat als je Airbnb-gast niet alleen met zijn eigen koffer vertrekt, maar ook met jouw tv of nespressoapparaat? Of een ravage achterlaat na een feestje met veel bier? En, nou we het er toch over hebben: is je auto verzekerd als je hem uitleent aan een vreemde?
Je huis en Airbnb
Als je iemand – al dan niet tegen betaling – in je huis opneemt en die persoon veroorzaakt daar schade, dan is die persoon daarvoor aansprakelijk. Zijn aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade. Zo zou het moeten gaan. Maar als je die persoon aanspreekt en hij reageert niet vanuit zijn woonplaats in Engeland, Spanje of Canada? Of hij bestrijdt dat hij de schade veroorzaakt heeft? Dan wordt het lastig. Je eigen opstal- of inboedelverzekering dekt lang niet altijd schade veroorzaakt door een gast. Verhuur van je woning wordt namelijk gezien als een zakelijke activiteit en je eigen woning en inboedel zijn alleen verzekerd bij particulier gebruik. Slechts enkele verzekeraars hebben ingespeeld op deze nieuwe trend en hun voorwaarden daarop aangepast. Check dat dus voor je eraan begint. Airbnb biedt wel een ‘verhuurdersgarantie’, maar dat is zeker geen verzekering. Het biedt enkel in een aantal genoemde gevallen een vergoeding voor de schade die je lijdt. Veel zaken zijn uitgesloten van deze dekking.
Je auto en SnappCar
Een normale autoverzekering biedt ook dekking als je je auto uitleent aan een bekende die je vertrouwt en waarvan je weet dat hij of zij een geldig rijbewijs heeft. Je leent de auto echter altijd uit op eigen risico: als die bekende schade veroorzaakt aan derden, ben jij aansprakelijk en schade aan je eigen auto komt ook voor jouw rekening. Ben je casco (all-risk) verzekerd, dan wordt die eigen schade wel vergoed, maar val je vaak terug in een bonus-maluskorting. Hoe jij de geleden schade of terugval in korting – waardoor je meer premie moet betalen – straks verhaalt op je bekende, is jouw zaak. De verzekeraar doet gewoon alsof jij zelf in die auto gereden hebt en de schade hebt veroorzaakt. Trek deze werkwijze door naar een via SnappCar gedeelde auto, dan betekent dat dat je de eventuele schade moet gaan terughalen bij een wildvreemde persoon. En dat zal in de praktijk nog lastig blijken. SnappCar biedt wel een tijdelijke polis aan die je normale autoverzekering vervangt, maar die hanteert extra hoge eigen risico’s voor de uitlener van de auto, zowel bij aansprakelijkheids- als cascoschade.
Voor welke van de bovenstaande ‘goudmijntjes’ je ook kiest, controleer vooraf of je je verzekering moet aanpassen!
geschreven op 7-6-2016