Denise Hietland - 27-11-2018
Je hebt je droomhuis eindelijk gevonden! Nu moet je wel snel handelen, maar kijk wel uit voor deze 7 valkuilen van een huis kopen.
1. Nauwelijks bezichtigen
De foto’s op internet zien er vaak heel mooi uit,maarin het echt ziet een woning er altijd anders uit.Die foto’s laten alles vaak net wat groter en mooierlijken dan in het echt.Niet of nauwelijks bezichtigen kan duszorgen voor een miskoop. Als je jouw toekomstige droomhuis gaat bezichtigen, spelen emoties vaak een belangrijke rol. Op het eerste gezicht is alles zo ontzettend mooi, maar je ziet altijd wel een paar dingen over het hoofd. Plan dus altijd een tweede of zelfs een derde bezichtiging in om nog eens rustig door de woning te gaan. Dit is in de huidige woningmarkt niet altijd mogelijk, omdat er teveel kapers op de kust zijn. Is dit bij jou het geval? Neem dan iemand mee die niets met jouw woning van doen heeft (vrienden of familie bijvoorbeeld) om in een keer alles goed te bekijken.
2. Je woonwensen te snel aanpassen
Het is handig om een overzicht te hebben van jouw wensen en eisen ten aanzien van een nieuwe woning. Denk goed na over de haalbaarheid. Let op de haalbaarheid van deze eisen ten aanzien van jouw budget en wees realistisch. Zet de belangrijkste eisen bovenaan en werk zo de lijst af naar beneden. Zodra je een mooi huis gezien hebt, pak je jouw wensenlijstje er bij om te kijken hoe goed de woning daadwerkelijk bij jou past. Als het even niet lukt met het vinden van een passende woning, moet je echt niet direct de woonwensen gaan aanpassen. Wacht het even rustig af! Lukt het na een tijd nog niet, dan kun je altijd nog kijken naar de woonwensen.
3. Niet goed onderhandelen en bieden
Je weet het zeker, dit wordt jouw woning! Wanneer je een woning koopt en daarbij slecht onderhandeltof een veel te hoog bod uitbrengt om maar eigenaar te worden, komtje dat later misschienduur te staan. Jij koopt als consument niet dagelijks een woning, dus het is handig om eerst alles goed te overzien voordat je gaat bieden. Eenaankoopmakelaarkoopt daarentegen wel dagelijks woningen enkan jou begeleidentijdens het bieden. Dit bespaart flink wat geld en moeite!
4. Niet praten met de hypotheekadviseur
Wanneer je niet weet wat jouw maximale hypotheek is, bestaat de kans dat je jouw droomhuis op het laatste moment moet laten varen. Het is daarom erg zinvol om vooraf in kaart te brengen wat je wilt en kunt lenen. Plan op tijd een gesprek met een hypotheekadviseur om jouw financiële situatie in kaart te brengen.
5. Geen bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring kost vaak even tijd en dat is in de huidige woningmarkt niet altijd handig. De verkoper wil graag stappen zetten en heeft eigenlijk geen zin om te wachten op de bouwkundige keuring. Toch is het verstandig om de bouwkundige keuring altijd uit te laten voeren!Je wilt namelijk weten of er grote gebreken zijn. Bovendien voldoe je met een bouwkundige keuring direct aan de onderzoeksplicht.
6. Geen ontbindende voorwaarden opnemen
Ontbindende voorwaarden bieden jou veiligheid op het moment dater onverwachte dingen gebeuren. Hierbij kun je denken aan een slechte uitkomst van de bouwkundige keuring, maar ook het niet rond krijgen van de financiering. De verkopende partij is blij met zo min mogelijk ontbindende voorwaarden, maar doe jezelf nooit tekort.
7. Juridische controle vergeten
Vergeet niet om alles goed te controleren. Denk daarbij ook aan zaken als scheiding, kopen uit een erfenis, schulden en eventuele lopende rechtszaken. Vraag hierna bij de verkoper, hij is namelijk verplicht om jou hierover te informeren.